Laat een foto voor je folder, brochure of website altijd maken door een échte fotograaf

Laat een foto voor je folder, brochure of website altijd maken door een échte fotograaf

Je leest het nooit terug in de krant, maar het gebeurt vrij veel: mensen die een vergoeding eisen omdat een door hen gemaakte foto of hun portretrecht is gebruikt. Afhankelijk van wie het doet en wie de fotograaf is kunnen de bedragen verschillen, maar soms kan het in de richting gaan van honderden euro’s per afbeelding. Daarom raadt fotograaf Marcel de Graaf altijd aan om voor productfotografie, portretfotografie en andersoortige fotografie in je folder, brochure of op je website altijd een échte fotograaf in te schakelen.

Als je een beroepsfotograaf inzet voor je professionele foto’s heb je naast een vakkundig resultaat ook geen problemen met het auteursrecht. Je foto’s zijn dan speciaal voor jou in opdracht gemaakt. Bovendien zal een vakfotograaf het beeldmateriaal opslaan in zijn archief, zodat altijd aantoonbaar blijft dat het een ‘unieke’ foto is waarvan hij het origineel (ook) in zijn bezit heeft.

Al sinds 1912 geldt het Auteursrecht

De eenvoudigste manier om aan foto’s voor je website te komen is om ze simpelweg van een andere website over te nemen, of door reeds bestaande foto’s te scannen. Alleen is vanwege het auteursrecht toestemming nodig voor de meeste foto’s.

Het is zelfs zo dat je je zelf gemaakte foto’s niet altijd op je eigen website kunt plaatsen. Wie een kunstwerk fotografeert voor zijn website, heeft bijvoorbeeld toestemming nodig van de maker van het kunstwerk. Ook kan het zijn dat er andere mensen op een herkenbare wijze op een afbeelding staan, dan krijg je te maken met portretrecht.

Heel soms heeft de auteur afstand genomen van zijn auteursrecht, maar dat moet dan wel expliciet genoemd staan. De aan- of afwezigheid van een copyright-vermelding vinden een Nederlandse rechters niet relevant, ook een formele aanvraag van auteursrecht is niet noodzakelijk. Om aanspraak te kunnen maken op auteursrechtelijke bescherming moet volgens de Wet op het Auteursrecht uit 1912 een werk “origineel zijn en het persoonlijk stempel of karakter van de auteur dragen.”

Auteursrecht geldt niet bij pasfotohokje of beveiligingscamera

Foto’s die geschoten zijn zonder dat daar een mens aan te pas kwam, zoals pasfoto’s uit een pasfotohokje of een ‘still’ uit een beveiligingscamera, zijn niet auteursrechtelijk beschermd. Zodra een foto auteursrechtelijk beschermd is, maar het niet wordt gekopieerd of verspreid, of op een website wordt geplaatst, is het niet meer voor privégebruik.

Wel is het toegestaan om een gedeelte van andermans foto over te nemen, als het bijvoorbeeld bestemd is voor een recensie, aankondiging of wetenschappelijke verhandeling. Het is echter bijna nooit toegestaan om het héle werk, bijvoorbeeld een schilderij, publiekelijk af te beelden. Zelfs een hobbyist met een website zonder winstoogmerk moet op zijn hoede zijn, al is het de vraag hoe ‘kinderachtig’ de auteur zou kunnen optreden.

Voorkom een schadevergoeding en ga in zee met fotograaf Marcel de Graaf

Schadevergoedingen bij onwettig (commercieel) fotogebruik bedragen in de regel drie maal het gangbare tarief van de fotograaf in kwestie. Fotografen zetten dikwijls een ICT-jurist in, of de goedkopere optie: de Stichting Foto Anoniem, een onderdeel van de Stichting Burafo.

Wie zich geen ellende op de hals wil halen voor goede foto’s voor bijvoorbeeld een folder, brochure of website, neemt contact op met fotograaf Marcel de Graaf uit Deventer. Hij heeft een ruim geoutilleerde fotostudio in Deventer, maar komt ook bij u op locatie voor een professionele foto van uw product of dienst. Vele ondernemers gingen u voor!

Portret voor LTO

Voor LTO Nederland gemaakt